Sunday 12 July 2009

women si umbre...nepoveste

Women si umbre....Nepoveste...
Cand se trezi, ursul de cafea statea cu burta in sus, ghiftuita, ca si cand s-ar fi adapostit sub o tufa de mure. Nasul lui negru din catifea aburea, de fierbinte ce era.L-ar fi sarutat cu drag.L-ar fi lins. Doar ochii ii erau stucked in tavanul roz, asa ca se uita si ea in tavan. In tavan nu era nimic.Il lua la piept si il mirosi. Venea din povestile bunicului, cand nu mai stia a spune altele si altele, asa ca inventase trilogii cu ursi.Il puse deoparte din nou, sa se uite mai atent. Avea un fular rosu, in carouri, semana cu salopeta ei primita de la Mos Gerila, via bunu….
Incerca sa isi aminteasca, mai sus, cand, cum, unde a fost, unde…si printre randurile acelea nu se mai regasea deloc in acea existenta pustie.Acum intelegea de ce se simtea astfel, mereu panicata. Cand sa se incante ea frumoasa, cand, mereu o alta, si o alta, trecatoare capitala, era’’nu numai cea mai frumoasa…’’ dar si…
Ast noapte, intrase pas, pas, ca un spargator desfigurat,, cu plapuma sub un brat, intrase in camera copilei, cea cu un ceas, pitic, roz, neinsemnat, si un ceas vorbitor si tainic, impunator. Atipise cand se trezi in spasme. O voce ii spuse’’plange din copilarie’’..Tremura, usile scartaiau si se linisti, crezand ca poate mai e cineva. Dincolo de prag, pe hol, Isabel, the Spanish woman cu ochii mari, rotunzi, negri, desenase pe pereti o minunatie de pesti foarte colorati, mici si mari, pentru fiica ei. In camera roz copila aduse si un peste auriu, mediu, clar, viu. Acum vedea clar ce fuse. She was matching the details, the words, cuvintele si necuvintele. Traise printre necuvinte, dar de Comarnic si excursia lui de refacere in singuratate isi amintea de asemenea, de ceaiuri, timp si netimp, de lucruri capitale si lucruri mici, nu stia.Isi mai aminti si ca poposise cu drag pe meleagurile acelea, la doar un an inainte sau mai putin, si fusese degeaba, in umbre si penumbre.
Il adapostise, dar stiut numai de ea, intr-o imaginatie luxurianta, la margine de Bucuresti, intr-o padurice unde mergea cu bunicul, in apropierea unui lac tainic.Mergeau acolo sa pescuiasca, printre ceturi serpuitoare si naluci prietenoase in diminteti. De cealalta parte a lui, se afla o casuta mica, si un nene cu barba, tot iesea din locuinta si privea, cu mainile in buzunar. Acolo, in casuta aia, ar fi vrut sa se intoarca candva. Nu in Uverturii.
Il luase sub sprancene si in alte povesti imaginate, mereu si mereu, si fara sens.
Becky canta, Sammy latra, pestele si ea supurau.
Ziarul aluneca prin buza usii vechi de lemn, negrul disparu asa cum veni, intr-o clipa.
Pe Peel Grove 29 oamenii nu se cunosc. Doar la no24 locuieste o indianca tanara, frumoasa, in sari viu colorate rosu si verde si galben, iese uneori sa fumeze, sa priveasca. Fumeaza lenes, elegant, si face pasi micuti catre celelalte case, le scruteaza, ca si cand le-ar citi.
http://www.youtube.com/watch?v=nWfQMn0F-3g
Ii dadura lacrimile, si nu stia de unde, ca doar cutia toracica era goala, se duse catre fereastra. o deschise cu cheita, aici totul era baricadat, si se uita la oameni, cum lucrau. Sammy o vazu si incepu sa dea din coada. Fara sa isi dea seama, ca si cand ar fi vazul un curcubeu, desi Sammy era o fiinta, zambi, colturile gurii se lungisera frumos, si asternu un un pic de binete pe pervaz. Isi lua zambetul, se aseza la computer si revazu noul ei tango pasional. ''In curand o sa plec in Argentina.''
Ii veni sa se sarute pe pe par, si chiar sa isi linga coatele si genunchii.Cata pasiune poate fi, asa, in aer, nu stia de unde vine, intr-un trup fara suflet si fara iarba. Spune-mi povesti, dar sa nu aiba legatura cu mine.''Spune-mi povestea ta, strainule cu chipul ascutit sau rotund, sau nedeslusit, danseaza-mi, arata-mi mainile.Vreau sa iti vad palmele, sa ti le-adulmec cand descanti ''.
http://www.youtube.com/watch?v=oN0o_ZgdCL0
Moonriver

1 comment: